Cibad

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Inici 17.000 ancians esperen accedir a una residència, la mateixa xifra que fa 4 anys

17.000 ancians esperen accedir a una residència, la mateixa xifra que fa 4 anys

Correu electrònic Imprimeix PDF

social.cat. La Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya estima una mitjana d'espera d'entre dos i cinc anys

Les llistes d'espera per a què la gent gran pugui accedir a una residència es mantenen igual des de fa quatre anys. Segons dades del Departament de Benestar Social i Família, l'any 2011 hi havia 17.000 persones grans esperant poder tenir una plaça en una residència. La xifra del 2014 ha estat la mateixa cosa que, segons denuncia la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec), significa una espera mitjana d'entre dos i cinc anys des que se sol·licita entrar-hi fins que s'hi accedeix.

A Catalunya hi ha 34.974 places públiques i 28.115 de privades. L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), principal patronal del sector, denuncia que, mentre hi ha cues per ingressar en una residència pública, a les privades hi sobren places. Hi ha, segons els càlculs d'ACRA, unes 8.000 places buides i per això reclamen que la Generalitat ofereixi ajudes per entrar en aquests centres.
La Fatec subratlla que el llarg temps d'espera genera problemes familiar perquè els avis necessiten ser atesos constantment i no tenir recursos implica una sobrecàrrega per als cuidadors. A més, destaca que com més tard entren a les residències més dependents són i més puja la factura, ja que el cost de l'atenció varia segons el grau de dependència. El cost mitjà d'aquests centres està ara al voltant dels 1.800 euros.

Des de la secretària d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal de Benestar i Família es justifica la llarga llista d'espera per les retallades en la llei de dependència. "El Govern espanyol hauria de posar un 50% dels recursos que calen i la Generalitat, l’altre 50%, però ara posem el 80%, cosa que fa que des del 2011 gairebé no s’hagin incrementat les places", diu Carmela Fortuny que aigualeix la xifra de 17.000 persones grans en espera assegurant que és perquè "molts s’hi apunten abans d’hora perquè saben que l’espera és llarga"

ILP dels gran dependents al Parlament

Just en aquestes dates de l'any passat la Mesa del Parlament va admetre a tràmit una iniciativa legislativa popular que reclamava com a prioritat immediata els pagaments dels ajuts a persones amb gran dependència. Després de tot aquest temps, finalment el Ple del Parlament ha acordat tramitar-la malgrat l'oposició de CiU, el grup majoritari de la cambra. El següent pas serà la posada en marxa d'una comissió que analitzarà la ILP i cridarà experts per acabar elaborant una nova llei. De moment, amb les eleccions previstes al 27S, no es segur que hi hagi temps suficient per aprovar aquest text que garantiria els pagament a grans dependents.

 

El CIBAD "Centre d'Iniciatives del Barcelonès en l'àmbit de la dependència" és un dispositiu local d'informació, formació i assessorament en l'àmbit de la dependència, creat a la comarca del Barcelonès per a col·laborar amb la Generalitat de Catalunya i l'Administració central de l'Estat, en la posada en marxa del nou Sistema d'Atenció a la Dependència.


 

 

Assistència tècnica:

 


Intranet

Agenda

Mes anterior Gener 2019 Proper mes
L M X J V S D
week 1 1 2 3 4 5 6
week 2 7 8 9 10 11 12 13
week 3 14 15 16 17 18 19 20
week 4 21 22 23 24 25 26 27
week 5 28 29 30 31

Destaquem

Materials de la IV Jornada CIBAD Llei de la dependència i Serveis Socials: on som i cap a on anem

Ja són consultables els materials que l’expert en política social Luís Barriga i l’expert en serveis socials Miquel Àngel Manzano van utilitzar en les seves intervencions en la IV Jornada CIBAD Llei de la dependència i serveis socials: on som i cap a on anem.

Més de 80 professionals dels serveis socials de diferents municipis de Barcelona i altres representants del sector van assistir a la jornada celebrada al Consell Comarcal del Barcelonès el passat 5 de desembre.

La jornada va ser presentada pel President del Consell Francesc Josep Belver i també va comptar amb la participació dels representats al Congrès de Diputats Angels Esteller PPC, Esperança Esteve, PSC, Carles Campuzano, C i U, Laia Ortiz, ICV - EU i A, i la senadora Ester Capella, d’ERC, moderats per en Joaquim Mestre, vicepresident del Consell Comarcal del Barcelonès, que van debatre a la taula rodona sobre el “Posicionament dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats en relació a la LAPAD i al model de serveis socials bàsics”.

Cliqueu als links següents:

Programa de la jornada

LAPAD i Serveis socials: situació actual i perspectives de futur. Luís A. Barriga Martín, expert en Política Social

Article de Luís A. Barriga relacionat amb la ponència

Canvis en els models d’atenció social local: serveis versus assistència. Miquel Àngel Manzano, tècnic de l’Àrea d’Atenció a les Persones, de la Diputació de Barcelona