Cibad

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Inici El Govern promet diners per a la dependència abans d'anar a votar

El Govern promet diners per a la dependència abans d'anar a votar

Correu electrònic Imprimeix PDF

elperiodico.cat. Alonso assegura fons encara no pressupostats per a 300.000 afectats més / Diu que revisarà la llei i el seu finançament després de les autonòmiques al maig

El pròxim 1 de juliol tindran dret a accedir al Sistema d'Autonomia Personal i Atenció de la Dependència unes 300.000 persones més, els denominats dependents moderats. Amb elles es completarà la implantació del sistema, però el seu accés requerirà un finançament que de moment no figura en els Pressupostos de l'Estat, però que el ministre de Sanitat i Serveis Socials, Alfonso Alonso, va donar ahir per garantit. «El compromís del Govern és habilitar la disposició pressupostària que faci falta per a la incorporació d'a­questes 300.000 persones», va assegurar al final del Consell Territorial de Serveis Socials.

La declaració d'intencions no va estar acompanyada, no obstant, de cap xifra concreta, cosa que abona la sospita que la major part del pes dels nous compromisos econòmics torni a recaure en les administracions autonòmiques, locals i els usuaris, com ha sigut fins ara. Almenys això és el que sostenen les comunitats que ahir l'hi van tornar a retreure al ministre. La llei de la dependència estableix que l'Estat ha de pagar la meitat de les ajudes però els executius regionals asseguren que aporta entre un màxim d'entre un 15% i un 25% segons els casos.

RETRETS / Alonso va respondre als consellers autonòmics amb el compromís de revisar el funcionament del sistema, inclòs el finançament. «Cal deixar enrere els retrets i buscar un diagnòstic compartit», els va dir. Les propostes de millora les formularà després de les eleccions autonòmiques del maig un grup de treball que es va constituir ahir.

El ministre es va vanagloriar que amb els 300.000 nous dependents s'arribarà al sostre de persones que és necessari protegir i que es preveien en els objectius marcats quan es va aprovar la llei. Al tancament de l'any 2014 hi havia 745.585 dependents amb prestació efectiva, tan sols 7.133 més que a finals del 2011, a l'inici de la legislatura del Partit Popular.

El que sí que ha baixat de manera acusada encara que, per descomptat, no ha desaparegut són les llistes d'espera. En aquests mateixos tres anys han baixat a la meitat i ara s'han situat en 148.137 persones.

CONSELLERA SATISFETA / La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, es va mostrar satisfeta amb la promesa feta pel ministre de revisar el sistema i el seu finançament una vegada s'ha arribat gairebé al final de la seva implantació, però li va demanar que tingui en compte aquest «sobreesforç» que estan fent les autonomies, entitats locals i usuaris, que «aporten més que l'Administració de l'Estat per la via del copagament».

 

El CIBAD "Centre d'Iniciatives del Barcelonès en l'àmbit de la dependència" és un dispositiu local d'informació, formació i assessorament en l'àmbit de la dependència, creat a la comarca del Barcelonès per a col·laborar amb la Generalitat de Catalunya i l'Administració central de l'Estat, en la posada en marxa del nou Sistema d'Atenció a la Dependència.


 

 

Assistència tècnica:

 


Intranet

Agenda

Mes anterior Gener 2019 Proper mes
L M X J V S D
week 1 1 2 3 4 5 6
week 2 7 8 9 10 11 12 13
week 3 14 15 16 17 18 19 20
week 4 21 22 23 24 25 26 27
week 5 28 29 30 31

Destaquem

Materials de la IV Jornada CIBAD Llei de la dependència i Serveis Socials: on som i cap a on anem

Ja són consultables els materials que l’expert en política social Luís Barriga i l’expert en serveis socials Miquel Àngel Manzano van utilitzar en les seves intervencions en la IV Jornada CIBAD Llei de la dependència i serveis socials: on som i cap a on anem.

Més de 80 professionals dels serveis socials de diferents municipis de Barcelona i altres representants del sector van assistir a la jornada celebrada al Consell Comarcal del Barcelonès el passat 5 de desembre.

La jornada va ser presentada pel President del Consell Francesc Josep Belver i també va comptar amb la participació dels representats al Congrès de Diputats Angels Esteller PPC, Esperança Esteve, PSC, Carles Campuzano, C i U, Laia Ortiz, ICV - EU i A, i la senadora Ester Capella, d’ERC, moderats per en Joaquim Mestre, vicepresident del Consell Comarcal del Barcelonès, que van debatre a la taula rodona sobre el “Posicionament dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats en relació a la LAPAD i al model de serveis socials bàsics”.

Cliqueu als links següents:

Programa de la jornada

LAPAD i Serveis socials: situació actual i perspectives de futur. Luís A. Barriga Martín, expert en Política Social

Article de Luís A. Barriga relacionat amb la ponència

Canvis en els models d’atenció social local: serveis versus assistència. Miquel Àngel Manzano, tècnic de l’Àrea d’Atenció a les Persones, de la Diputació de Barcelona