Cibad

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Inici Benestar Social i Família i l'Ajuntament de Lleida posen en marxa un programa experimental d'atenció i promoció de l'autonomia personal

Benestar Social i Família i l'Ajuntament de Lleida posen en marxa un programa experimental d'atenció i promoció de l'autonomia personal

Correu electrònic Imprimeix PDF

gencat.cat. El programa comprovarà i valorarà nous productes de suport en activitats de la vida diària en persones en situació de dependència

La secretària d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal del Departament de Benestar Social i Família, Carmela Fortuny; la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Montserrat Mínguez; i el doctor Jaume Capdevila, gerent de l’entitat Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), han presentat aquest matí el programa experimental d’atenció i promoció de l’autonomia personal que les dues administracions i GSS posaran en marxa a la capital del Segrià. El Programa permetrà experimentar i valorar l’ús de nous productes de suport en activitats de la vida diària en persones en situació de dependència. A l’acte també hi han assistit els directors dels serveis territorials del Departament de Benestar Social i Família i de Salut a Lleida, Josep  Forné i Josep Pifarré, respectivament.

Al programa, que comença aquest mes i s’allargarà fins el novembre, hi participen 110 persones seleccionades aleatòriament per l’Ajuntament de Lleida i que compleixen les condicions establertes: tenir el grau II de dependència i conviure en el seu domicili amb la persona cuidadora no professional que en té cura.

Amb aquesta iniciativa es vol millorar l’autonomia de les persones en situació de dependència en la realització de les activitats de la vida diària mitjançant l’entrenament i l’ús de productes de suport adequats a les seves necessitats, així com orientar-les en possibles adaptacions de la seva vivenda.
Desenvolupament del programa experimental

El programa experimental comença amb una primera visita per part d’un treballador social de l’Ajuntament de Lleida i un terapeuta ocupacional de GSS al domicili de la persona dependent. En aquesta visita es fa una valoració de la seva situació així com la de la persona cuidadora no professional i una observació directa de les condicions de la vivenda per analitzar les barreres arquitectòniques i els  facilitadors de l’entorn habitual de la persona en situació de dependència.

Posteriorment, en una segona visita, el terapeuta ocupacional de GSS determina quins són els productes de suport més adients i es fa una valoració de les adaptacions necessàries que caldrien per eliminar les barreres arquitectòniques si s’escau.
Aquests productes inclouen tot un ampli ventall i serviran per atendre les necessitats de les persones amb dependència. En aquest sentit, se’ls prescriuran, entre d’altres, utensilis per menjar i beure, atendre la higiene personal, vestir-se, desplaçar-se, fer les tasques domèstiques i comunicar-se.

Els productes de suport inclosos en el programa no tenen cost per a la persona participant. Aquests materials els subministrarà una ortopèdia de Lleida i el seu cost (i de la instal·lació si calgués) anirà a càrrec del Departament de Benestar Social i Família. Paral·lelament, el terapeuta de l’entitat GSS assessorarà i entrenarà la persona dependent i el seu cuidador en l’ús del productes de suport.

En el cas de les barreres arquitectòniques, s’informarà de les que es podrien eliminar, però en aquest cas el programa no se’n fa càrrec de l’execució d’obres ni l’adquisició de materials.

El Programa finalitza amb una darrera visita en la qual el terapeuta ocupacional, conjuntament amb la persona dependent i el cuidador no professional avaluaran les pautes donades i es valoraran els resultats.

 

El CIBAD "Centre d'Iniciatives del Barcelonès en l'àmbit de la dependència" és un dispositiu local d'informació, formació i assessorament en l'àmbit de la dependència, creat a la comarca del Barcelonès per a col·laborar amb la Generalitat de Catalunya i l'Administració central de l'Estat, en la posada en marxa del nou Sistema d'Atenció a la Dependència.


 

 

Assistència tècnica:

 


Intranet

Agenda

Mes anterior Agost 2019 Proper mes
L M X J V S D
week 31 1 2 3 4
week 32 5 6 7 8 9 10 11
week 33 12 13 14 15 16 17 18
week 34 19 20 21 22 23 24 25
week 35 26 27 28 29 30 31

Destaquem

Materials de la IV Jornada CIBAD Llei de la dependència i Serveis Socials: on som i cap a on anem

Ja són consultables els materials que l’expert en política social Luís Barriga i l’expert en serveis socials Miquel Àngel Manzano van utilitzar en les seves intervencions en la IV Jornada CIBAD Llei de la dependència i serveis socials: on som i cap a on anem.

Més de 80 professionals dels serveis socials de diferents municipis de Barcelona i altres representants del sector van assistir a la jornada celebrada al Consell Comarcal del Barcelonès el passat 5 de desembre.

La jornada va ser presentada pel President del Consell Francesc Josep Belver i també va comptar amb la participació dels representats al Congrès de Diputats Angels Esteller PPC, Esperança Esteve, PSC, Carles Campuzano, C i U, Laia Ortiz, ICV - EU i A, i la senadora Ester Capella, d’ERC, moderats per en Joaquim Mestre, vicepresident del Consell Comarcal del Barcelonès, que van debatre a la taula rodona sobre el “Posicionament dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats en relació a la LAPAD i al model de serveis socials bàsics”.

Cliqueu als links següents:

Programa de la jornada

LAPAD i Serveis socials: situació actual i perspectives de futur. Luís A. Barriga Martín, expert en Política Social

Article de Luís A. Barriga relacionat amb la ponència

Canvis en els models d’atenció social local: serveis versus assistència. Miquel Àngel Manzano, tècnic de l’Àrea d’Atenció a les Persones, de la Diputació de Barcelona